Solvanor
Det finns ett starkt samband mellan solvanor och risken att drabbas av hudcancer. UV-strålningen i solens strålar eller från ett solarium kan skada hudcellernas arvsmassa, så att cancerceller uppstår. UV-strålningens mängd avseende både tid och styrka mot huden under en livstid påverkar cancerrisken.
Hudcancer – basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom – är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige för såväl kvinnor som män. De senaste tio åren har malignt melanom ökat med nästan 40 procent. Undersökningar visar att befolkningens attityder till solning är i förändring, men att det fortfarande är ganska vanligt att bränna sig i solen.
Generell rekommendation enligt EUs kodex mot cancer.
- Vissa behandlingar som används vid cancer gör huden mer skör, vilket gör det extra angeläget för dessa patienter att vara försiktiga i solen. Det gäller till exempel strålbehandling och vissa cytostatika.
- Personer som haft hudcancer bör vara noggranna med sina solvanor och följa ovanstående rekommendationer.
Filmer, utbildningar och annat material
kring solvanor
Så skyddar du dig mot hudcancer – för tryck.pdf
Så skyddar du dig mot hudcancer – för utskrift.pdf
Att skydda sig mot hudcancer, Film, 1177
Så skyddar du dig mot solen, 1177
Så undersöker du huden själv, 1177
Webbutbildning, Teledermatoskopi, grundkurs
Webbutbildning, Solråd för barn 0-6 år
Solvanor och cancer – så hänger det ihop (film)
Informationsfilm om sunda solvanor
Regionspecifikt innehåll
Webbutbildning i solens påverkan på hälsan
Utöver den nationella webbutbildningen i solråd för barn 0–6 år erbjuder RCC Mellansverige även en webbutbildning riktad till vårdpersonal i hur solen påverkar hälsan. Utbildningen är framtagen av Region Värmland men granskad och godkänd av den sjukvårdsregionala arbetsgruppen för cancerprevention, och är därmed gångbar i alla regioner i Sjukvårdsregion Mellansverige.
Klara Nypelius Standley
regional processledare prevention
Skånes universitetssjukhus